Kuntotarkastusten sietämätön keveys

Kysymys A: Mikä on yhteistä lähes kaikissa kiinteistöjen oikeustapauksissa?

Vastaus 1: Niissä on lähes aina tehty asuntokaupan kuntotarkastus ennen kauppaa. Tämän uskallan sanoa pitkälti yli 100. oikeudessa olleen riitajutun asiantuntijatehtävien tuomalla kokemuksella.

Vastaus 2: Tehdyssä kuntotarkastuksessa ei ole osattu ennakoida/havaita rakennuksen merkittävimpiä riskejä ja korjaustarpeita ja siten ne ovat tulleet myöhemmin ostajalle yllätyksenä.

Vastaus 3: Vaivaantunut kuntotarkastaja selittelee, miten jälkeenpäin tarkasteltuna ilmiselviä ongelmia ei ole voinut havaita ja korostaa raporttiin kirjattuja vastuustavapautumis-klausuuleja.

Kysymys B: Onko kuntotarkastus siten turhaa rahankäyttöä?

Vastaus 1: Huono kuntotarkastus on turhaa ja jopa haitallista rahankäyttöä

Vastaus 2: Hyvin tehty kuntotarkastus tuo kiinteistön ostajalle erittäin tarpeellista tietoa kiinteistön kunnosta, tulevista korjaustarpeista sekä yleensäkin ohjeita järkevän ja rakennuksen ehdoilla tapahtuvan asumisen pohjaksi.

Vastaus 3: Hyvin tehty kuntotarkastus parantaa myyjän oikeusturvaa ja vähentää riskiä kiinteistökaupan riitautumisesta. Suomen lainsäädäntö on kuitenkin kirjoitettu lähinnä ostajan oikeusturvan kannalta.

Kysymys C: Voiko hyvästäkin kuntotarkastuksesta olla haittaa?

Vastaus 1: Tarkastuksessa esiin tulleet ongelmat voivat kaataa jo sovitun kaupan, eli lyhyellä aikavälillä tarkastelleen siitä voi olla haittaa.

Vastaus 2: Kokemusteni mukaan kaikki oikeuteen joutuneet myyjät ovat jälkeenpäin toivoneet, että ongelmat olisivat tulleet esille jo kuntotarkastuksessa, jolloin niiden vaikutus kiinteistön arvoon olisi ollut murto-osa riitatilanteen jälkiseuraamuksista.

Kysymys D: Mistä löydän hyvän kuntotarkastajan?

Vastaus 1: Valitettavasti isonkaan yrityksen nimi tai tarkastajan AKK titteli eivät pysty takaamaan tarkastuksen laatua. Ainoa todellinen mittari on tarkastuksen tekijän osaaminen ja oikea asenne tehtävään.

Vastaus 2: Puskaradio ja muiden suosituksen tekijän ammattitaidosta painavat enemmän kuin yrityksen ympäripyöreät mainokset.

Vastaus 3: (…Tämä on se kohta jossa kissa nostaa omaa häntäänsä) Yli 20 vuoden kokemuksella asuntokauppojen kuntotarkastuksista voi ylpeydellä todeta, että en ole kertaakaan joutunut oikeudessa selittelemään epäonnistunutta tarkastustani….

…. Kukin tekee itsenäisesti ovat johtöpäätöksensä ja valintansa.

t: Jommi

 

 

Kommentointi on suljettu.